امروز : شنبه, 03 تیر 1396

24 ژانویه 1872، تولد موریس ویلیام تراورز شیمی‌دان انگلیسی

IMAGE

تراورز با شیمی‌دان اسکاتلندی ویلیام رمزی در اکتشاف گازهای نجیب کریپتون (Kr)، زنون (Ne) و نئون (Ne) همکاری...

ادامه مطلب...

گرافن

IMAGE

اگر چه کربن می تواند با پیوند برقرار کردن با چهار اتم  یک شبکه ی سه بعدی در الماس را ایجاد کند ، اما وقتی کربن با سه اتم کربن پیوند برقرار میکند یک ورقه ی دوبعدی ایجاد می شود .  این ورقه ها را گرافن می نامند .

...

ادامه مطلب...

ویتامین آ

IMAGE

ویتامین آ

رتینول یا ویتامین A یکی از ویتامینهای محلول در چربی می‌باشد. ویتامین A از ترکیباتی به نام رتینوئیدها ساخته می‌شود که فرمهای فعال ویتامین A هستند و در طبیعت به چند صورت موجود می‌باشند. در طبیعت...

ادامه مطلب...

نایلون 6

IMAGE

نایلون 6 یکی از اعضای خانواده ی پلیمرهای ترموپلاستیک نایلونی است که به نام پلی آمید شناخته می شوند. نایلون 6 نخستین بار توسط پول اسکلاک تولید شد. نایلون 6 یکی از پرکاربرد ترین پلیمرها است. الیاف نایلون 6 بسیار محکم...

ادامه مطلب...

سوربیتول

IMAGE

سوربیتول یک الکل پلی هیدریک می باشد و در طبیعت به طور گسترده ای توزیع شده است غنی ترین منبع سوربیتول دانه های سماق کوهی (Rowan or maintain Ash berry) می باشد . اما فراورده طبیعی و دست نخورده آن از نظر تجارتی ارزشی ندارد .این ماده...

ادامه مطلب...

اسید کربنیک

IMAGE

اسید کربنیک در نتیجه واکنش دی‌اکسید کربن و آب تولید می‌شود.

  ادامه مطلب...

تترامتيل سيلان (TMS)

IMAGE

تترامتيل سيلان (TMS) يا 4(CH3)Si در مطالعات پروتوني رزونانس مغناطيسي هسته NMR به عنوان استاندارد دروني استفاده مي‌شود.

ادامه مطلب...

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید

IMAGE

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید PFOA یا پنتادکافلوئورو اکتانوئیک اسید یک مایع بی رنگ با دمای جوش در حد 189 – 192 درجه سانتی گراد می باشد. این ماده به طور گسترده به عنوان یک سورفاکتانت در پلیمریزاسیون امولسیون...

ادامه مطلب...

هیدروژن سولفید

IMAGE

هیدروژن سولفید (H2S) گازی بی رنگ و متراکم می باشد. در غلظت کم بوی تخم مرغ آب پز داشته و در غلظت بالا به شدت سمی بوده و حتی دارای قابلیت انفجار است. این گاز در طبیعت...

ادامه مطلب...

فورانیول عامل بوی توت فرنگی

IMAGE

فورانیول ترکیبی طبیعی با اتمهای اکسیژن در گروه عاملی کتون، هیدروکسیل و اتر می باشد. این ترکیب در ابتدا به عنوان ماده بوی توت فرنگی شناخته شد اما در سایر مواد غذایی...

ادامه مطلب...

مجله علمی ـ خبری کمیکا فروردین ماه 1395

IMAGE

در این شماره می خوانید:

>> گرمایش زمین: یخچالهای طبیعی نیوزلند بیست درصد کوتاه تر شده اند

>> روش تازه محققان برای درمان سکته مغزی

>> خزانه جهانی برای نگهداری بذرهای کشاورزی در قطب شمال

>> استفاده از امواج فراصوتی برای بهبود کیفیت نان

ادامه مطلب...

منبع يونش شيميايي در طيف‌سنجي جرمي مولكولي

منبع يونش شيميايي جزء منابع فاز گازي ايجاد يون در طيف‌سنجي جرمي مولكولي است كه در آن، اتم‌هاي گازي نمونه (حاصل از  ورودي پسمانه‌اي يا كاوند گرماداده شده) در اثر يرخورد با بمباران الكتروني مفداري اضافي از يك گاز واكنشگر، يونيده مي‌شوند. معمولا از يون‌هاي مثبت استفاده مي‌شود اما گهگاه نيز يونش شيميايي يون منفي با استفاده از آناليت‌هاي حاوي اتم‌هاي بسيار الكترونگاتيو نيز انجام مي‌شود. در شكل زير طرحي از روش ديده مي‌شود.

 

يكي از متداول‌ترين واكنشگرها متان است كه با الكترون‌هاي با انرژي زياد واكنش داده و يون‌هاي مانند CH4+، CH+3 و +CH2را به دست مي‌دهد. دو يون اول غالبند و حدود 90% محصول واكنش را تشكيل مي‌دهند. اين يون‌ها به سرعت با مولكول‌هاي متان اضافي به صورت زير واكنش مي‌كنند:

 

 

عموما برخورد بين مولكول‌هاي نمونه MH و +CH5 و +C2H5 بسيار واكنش‌پذيرند و شامل انتقال پروتون يا هيدريد مي‌باشند. به طور مثال:

 

توجه شود كه واكنش‌هاي انتقال پروتون، يون +(M+1)را به‌دست مي‌دهد در حالي كه انتقال هيدريد به ايجاد يوني با جرم يك واحد كمتر از آناليت يعني +(M−1) منجر مي‌شود. در بعضي از تركيبات، يك پيك +(M+29) نيز وجود دارد كه از انتقال يون +C2H5به آناليت حاصل مي‌شود. انواع ديگري از واكنشگرها شامل پروپان، ايزوبوتان و آمونياك نيز براي يونش شيميايي مورد استفاده قرار مي‌گيرند.

در شكل زير طيف جرمي 1-دكانول كه به روش يونش شيميايي ايجاد شده است، ديده مي‌شود:

 

همانگونه كه در شكل بالا ديده مي‌شود، طيف حاصل بسيار ساده است و از پيك‌هاي +(M−1)، يك يك پيك مبنا مربوط به يون مولكولي كه يك OH از دست داده است و يك سري از پيك‌ها كه 14 واحد جرمي با يكديگر تفاوت دارند تشكيل شده است. اين يون‌ها مربوط به گسسته شدن پيوند‌هاي كربن-كربن همسايه و از دست رفتن گروه‌هاي CH2  است.

در انتها يادآوري مي‌شود كه طيف‌هاي يونش شيميايي به طور عمومي حاوي پيك‌هاي مشخص +(M+1) يا +(M−1)است كه در نتيجه اضافه شدن يا كم شدن يك پروتون از آناليت در حضور واكنشگرند.


دانشنامه تخصصی شیمی - کمیکا

دکتر ابراهیم مرادی


 

اضافه کردن نظر


کد امنیتی
تازه سازی

  • شیمی عمومی
  • طیف سنجی
  • جداسازی و کروماتوگرافی
  • الکتروشیمی
  • شیمی آلی
  • محیط زیست
  • تقویم شیمی
  • مولکول شیمی
  • طیف سنج جرمی
  • شیمی فیزیک
  • شیمی مواد غذایی
  • نانوشیمی
  • شیمی و کامپیوتر
  • شیمی تجزیه
  • مجله علمی ـ خبری کمیکا
  • دانلودها
  • سم شناسی

جدیدترین مطالب

پربازدیدترین مطالب

آمار سایت

424510
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
162
766
5399
412568
22915
28376
424510

آی‌پی شما: 54.146.18.105
امروز: شنبه، 03 تیر 1396 - ساعت: 03:04:47