امروز : چهارشنبه, 06 بهمن 1395

24 ژانویه 1872، تولد موریس ویلیام تراورز شیمی‌دان انگلیسی

IMAGE

تراورز با شیمی‌دان اسکاتلندی ویلیام رمزی در اکتشاف گازهای نجیب کریپتون (Kr)، زنون (Ne) و نئون (Ne) همکاری...

ادامه مطلب...

گرافن

IMAGE

اگر چه کربن می تواند با پیوند برقرار کردن با چهار اتم  یک شبکه ی سه بعدی در الماس را ایجاد کند ، اما وقتی کربن با سه اتم کربن پیوند برقرار میکند یک ورقه ی دوبعدی ایجاد می شود .  این ورقه ها را گرافن می نامند .

...

ادامه مطلب...

ویتامین آ

IMAGE

ویتامین آ

رتینول یا ویتامین A یکی از ویتامینهای محلول در چربی می‌باشد. ویتامین A از ترکیباتی به نام رتینوئیدها ساخته می‌شود که فرمهای فعال ویتامین A هستند و در طبیعت به چند صورت موجود می‌باشند. در طبیعت...

ادامه مطلب...

نایلون 6

IMAGE

نایلون 6 یکی از اعضای خانواده ی پلیمرهای ترموپلاستیک نایلونی است که به نام پلی آمید شناخته می شوند. نایلون 6 نخستین بار توسط پول اسکلاک تولید شد. نایلون 6 یکی از پرکاربرد ترین پلیمرها است. الیاف نایلون 6 بسیار محکم...

ادامه مطلب...

سوربیتول

IMAGE

سوربیتول یک الکل پلی هیدریک می باشد و در طبیعت به طور گسترده ای توزیع شده است غنی ترین منبع سوربیتول دانه های سماق کوهی (Rowan or maintain Ash berry) می باشد . اما فراورده طبیعی و دست نخورده آن از نظر تجارتی ارزشی ندارد .این ماده...

ادامه مطلب...

اسید کربنیک

IMAGE

اسید کربنیک در نتیجه واکنش دی‌اکسید کربن و آب تولید می‌شود.

  ادامه مطلب...

تترامتيل سيلان (TMS)

IMAGE

تترامتيل سيلان (TMS) يا 4(CH3)Si در مطالعات پروتوني رزونانس مغناطيسي هسته NMR به عنوان استاندارد دروني استفاده مي‌شود.

ادامه مطلب...

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید

IMAGE

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید PFOA یا پنتادکافلوئورو اکتانوئیک اسید یک مایع بی رنگ با دمای جوش در حد 189 – 192 درجه سانتی گراد می باشد. این ماده به طور گسترده به عنوان یک سورفاکتانت در پلیمریزاسیون امولسیون...

ادامه مطلب...

هیدروژن سولفید

IMAGE

هیدروژن سولفید (H2S) گازی بی رنگ و متراکم می باشد. در غلظت کم بوی تخم مرغ آب پز داشته و در غلظت بالا به شدت سمی بوده و حتی دارای قابلیت انفجار است. این گاز در طبیعت...

ادامه مطلب...

فورانیول عامل بوی توت فرنگی

IMAGE

فورانیول ترکیبی طبیعی با اتمهای اکسیژن در گروه عاملی کتون، هیدروکسیل و اتر می باشد. این ترکیب در ابتدا به عنوان ماده بوی توت فرنگی شناخته شد اما در سایر مواد غذایی...

ادامه مطلب...

مجله علمی ـ خبری کمیکا فروردین ماه 1395

IMAGE

در این شماره می خوانید:

>> گرمایش زمین: یخچالهای طبیعی نیوزلند بیست درصد کوتاه تر شده اند

>> روش تازه محققان برای درمان سکته مغزی

>> خزانه جهانی برای نگهداری بذرهای کشاورزی در قطب شمال

>> استفاده از امواج فراصوتی برای بهبود کیفیت نان

ادامه مطلب...

ظرفیت گرمایی

میزان گرمای مورد نیاز برای افزایش یک درجه دمای یک جسم را ظرفیت گرمایی می نامیم. ظرفیت گرمایی علاوه بر وابستگی به مقدار ماده به دمای ماده نیز وابسته است. هر چه مقدار ماده بیشتر باشد، گرمای بیشتری برای افزایش دمای آن نیاز است، به عبارتی ظرفیت گرمایی بیشتری دارد. چون مقدار ظرفیت گرمایی به جرم وابسته است، بنابراین از کمیتی به نام ظرفیت گرمایی ویژه استفاده می کنیم.

ظرفیت گرمایی ویژه، میزان گرمای مورد نیاز برای افزایش دمای یک گرم از یک جسم به میزان یک درجه سانتی گراد می باشد. ظرفیت گرمایی ویژه به مقدار ماده وابسته نیست. این کمیت را باC نشان می دهیم.

رابطه بین میزان گرمای مبادله شده با جسم و تغییرات دمای جسم به صورت زیر بیان می شود:

 

در این عبارت، q میزان گرمای مبادله شده، m جرم جسم، c ظرفیت گرمایی ویژه و ∆T میزان تغییرات دما در اثر مبادله گرما می باشد.

 

ظرفیت گرمایی مولی:

در شیمی، ظرفیت گرمایی مولی تعریف می شود. که عبارت است از میزان گرمای مورد نیاز برای افزایش دمای یک مول از یک ماده به اندازه یک درجه سانتی گراد.

ظرفیت گرمایی مولی از رابطه زیر به دست می آید:

 

در جدول زیر، ظرفیت گرمایی ویژه و ظرفیت گرمایی مولی چند ماده نمایش داده شده است.

 

 

واحد گرما و ظرفیت گرمایی:

انرژی گرمایی توسط دو واحد متداول ژول و کالری بیان می شود.

کالری که با cal نشان داده می شود، میزان گرمایی است که برای افزایش دمای یک گرم آب در فشار یک اتمسفر به اندازه یک درجه سانتی گراد مورد نیاز است. کالری از کلمه لاتین calor به معنای گرما گرفته شده است و اولین بار توسط نیکولاس کلمنت در سال 1824 به کار گرفته شد.

در سیستم SI واحد گرما، ژول می باشد که با J نشان داده می شود. رابطه بین کالری و ژول به صورت زیر بیان می شود:

 

یک ژول میزان انرژی مبادله شده با جسم است وقتی که نیروی معادل یک نیوتن جسم را به اندازه یک متر در جهت اعمال نیرو جابجا کند. به عبارتی یک ژول میزان انرژی معادل 1 N.m می باشد.

بنابراین اگر واحد انرژی یا گرما را J درنظر بگیریم، واحد ظرفیت گرمایی معادل J/oC و واحد ظرفیت گرمایی ویژه معادل J/g.oC  خواهد شد.

همچنین واحد ظرفیت گرمایی، J/mol. oC می باشد.

 


دانشنامه تخصصی شیمی ـ کمیکا

دکتر عبدالرضا خواجه زاده


 

 

 

 

  • شیمی عمومی
  • طیف سنجی
  • جداسازی و کروماتوگرافی
  • الکتروشیمی
  • شیمی آلی
  • محیط زیست
  • تقویم شیمی
  • مولکول شیمی
  • طیف سنج جرمی
  • شیمی فیزیک
  • شیمی مواد غذایی
  • نانوشیمی
  • شیمی و کامپیوتر
  • شیمی تجزیه
  • مجله علمی ـ خبری کمیکا
  • دانلودها
  • سم شناسی

جدیدترین مطالب

آمار سایت

267479
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
195
1073
4019
256744
24567
27664
267479

آی‌پی شما: 184.73.21.101
امروز: چهارشنب، 06 بهمن 1395 - ساعت: 05:11:07