امروز : چهارشنبه, 09 فروردين 1396

24 ژانویه 1872، تولد موریس ویلیام تراورز شیمی‌دان انگلیسی

IMAGE

تراورز با شیمی‌دان اسکاتلندی ویلیام رمزی در اکتشاف گازهای نجیب کریپتون (Kr)، زنون (Ne) و نئون (Ne) همکاری...

ادامه مطلب...

گرافن

IMAGE

اگر چه کربن می تواند با پیوند برقرار کردن با چهار اتم  یک شبکه ی سه بعدی در الماس را ایجاد کند ، اما وقتی کربن با سه اتم کربن پیوند برقرار میکند یک ورقه ی دوبعدی ایجاد می شود .  این ورقه ها را گرافن می نامند .

...

ادامه مطلب...

ویتامین آ

IMAGE

ویتامین آ

رتینول یا ویتامین A یکی از ویتامینهای محلول در چربی می‌باشد. ویتامین A از ترکیباتی به نام رتینوئیدها ساخته می‌شود که فرمهای فعال ویتامین A هستند و در طبیعت به چند صورت موجود می‌باشند. در طبیعت...

ادامه مطلب...

نایلون 6

IMAGE

نایلون 6 یکی از اعضای خانواده ی پلیمرهای ترموپلاستیک نایلونی است که به نام پلی آمید شناخته می شوند. نایلون 6 نخستین بار توسط پول اسکلاک تولید شد. نایلون 6 یکی از پرکاربرد ترین پلیمرها است. الیاف نایلون 6 بسیار محکم...

ادامه مطلب...

سوربیتول

IMAGE

سوربیتول یک الکل پلی هیدریک می باشد و در طبیعت به طور گسترده ای توزیع شده است غنی ترین منبع سوربیتول دانه های سماق کوهی (Rowan or maintain Ash berry) می باشد . اما فراورده طبیعی و دست نخورده آن از نظر تجارتی ارزشی ندارد .این ماده...

ادامه مطلب...

اسید کربنیک

IMAGE

اسید کربنیک در نتیجه واکنش دی‌اکسید کربن و آب تولید می‌شود.

  ادامه مطلب...

تترامتيل سيلان (TMS)

IMAGE

تترامتيل سيلان (TMS) يا 4(CH3)Si در مطالعات پروتوني رزونانس مغناطيسي هسته NMR به عنوان استاندارد دروني استفاده مي‌شود.

ادامه مطلب...

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید

IMAGE

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید PFOA یا پنتادکافلوئورو اکتانوئیک اسید یک مایع بی رنگ با دمای جوش در حد 189 – 192 درجه سانتی گراد می باشد. این ماده به طور گسترده به عنوان یک سورفاکتانت در پلیمریزاسیون امولسیون...

ادامه مطلب...

هیدروژن سولفید

IMAGE

هیدروژن سولفید (H2S) گازی بی رنگ و متراکم می باشد. در غلظت کم بوی تخم مرغ آب پز داشته و در غلظت بالا به شدت سمی بوده و حتی دارای قابلیت انفجار است. این گاز در طبیعت...

ادامه مطلب...

فورانیول عامل بوی توت فرنگی

IMAGE

فورانیول ترکیبی طبیعی با اتمهای اکسیژن در گروه عاملی کتون، هیدروکسیل و اتر می باشد. این ترکیب در ابتدا به عنوان ماده بوی توت فرنگی شناخته شد اما در سایر مواد غذایی...

ادامه مطلب...

مجله علمی ـ خبری کمیکا فروردین ماه 1395

IMAGE

در این شماره می خوانید:

>> گرمایش زمین: یخچالهای طبیعی نیوزلند بیست درصد کوتاه تر شده اند

>> روش تازه محققان برای درمان سکته مغزی

>> خزانه جهانی برای نگهداری بذرهای کشاورزی در قطب شمال

>> استفاده از امواج فراصوتی برای بهبود کیفیت نان

ادامه مطلب...

سختی آب

سختی آب عبارت است از غلظت کل کاتیونها و آنیونهای دو ظرفیتی و بالاتر در آب. اما تعریف صحیحتر آن این است: "سختی آب، ظرفیت کاتیونهای موجود در آب برای رسوب دادن با صابون می باشد. این کاتیونها می توانند با سدیم یا پتاسیم موجود در صابون جایگزین شوند."

از آنجا که غلظت یونهایی نظیر کلسیم و منیزیم معمولاً بسیار بیشتر از سایر یونها می باشد. عموماً سختی را برابر با  در نظر می گیریم.

معمولاً سختی را برحسب mg کربنات کلسیم (یا ppm آن) بیان می کنیم. هر 1 mM یون کلسیم یا منیزیم برابر با 100 mg (یا 100 ppm) کربنات کلسیم می باشد. (زیرا  می باشد.)

آبی که سختی آن کمتر از 60 ppm CaCO3 است را آب نرم می گویند.

البته می توان سختی را برحسب هر کدام از یونهای موجود هم بیان کرد که به آن سختی ویژه می گویند.

آب سخت برای بدن چندان ضرر چندانی ندارد. این سختی به این دلیل که باعث تجمع ذرات کلوئیدی در خاک می شود، برای کشاورزی مناسب است. آب سخت می تواند با صابون واکنش داده و ترکیبات نامحلول ایجاد کند:

سختی انواع مختلفی دارد:

الف) سختی موقت: بی کربناتهای کلسیم و منیزیم، با جوشاندن آب به کربنات تبدیل شده و رسوب می کنند. این سختی را که در اثر گرما از بین می رود، سختی موقت می گویند.

ب) سختی دائم: ناشی از کربناتها و سایر نمکها (عمدتاً  محلول) را سختی دائم می گویند، این سختی در اثر گرما از بین نمی رود.

نکته:

آنچه برای صنایع مشکل ساز است، سختی موقت می باشد، زیرا با رسوب نمکها در مجاری، باعث گرفتگی و خرابی آنها می شود.

نکته: کربناتهای غیر محلول در آب را می توان در اثر CO2 اضافی طی واکنشی عکس واکنش فوق، به بی کربنات محلول تبدیل کرد.

 

ج) سختی کل: به مجموع سختی دائم و موقت، سختی کل گفته می شود.

 

نکته: برای اندازه گیری سختی کل، باید آب را بدون جوشاندن، با EDTA تیتر کرد. و برای سختی دائم، باید آب را جوشاند. میزان مصرفی EDTA برای سختی کل منهای سختی دائم، میزان سختی موقت را به ما می دهد.

 

اندازه گیری سختی

برای اندازه گیری سختی کل، ابتدا باید با اضافه کردن یک احیاء کننده نظیر آسکوربیک اسید یا هیدروکسیل آمین،  موجود در نمونه را به  تبدیل کرد. چون یونهای  و  و یونهای فلزی دیگر مزاحم اندازه گیری هستند، به مقدار کمی سیانید به محلول اضافه می کنیم تا با ایجاد کمپلکس با این کاتیونها، آنها را از دسترس EDTA خارج کنند.

در pH =10 (بافر آمونیاکی) غلظت هر دو یون  و  اندازه گیری می شود. اما در pH = 12 – 13، (نیازی به بافر آمونیاکی نیست) فقط میان  را می توان اندازه گیری کرد. در این pH،  موجود در محلول به با  به صورت  رسوب و از دسترس EDTA خارج می شود.

 

محاسبات سختی

همانطور که می دانیم، جرم مولکولی کربنات کلسیم 100 g/mol می باشد. به عبارتی هر یک مول کربنات کلسیم حاوی 100 g یا 105 mg از این ترکیب می باشد. بنابراین برای تبدیل میزان مصرفی EDTA در تیتراسیون به ppm یا mg کربنات کلسیم، ابتدا از با استفاده از فرمول همیشگی تیتراسیون، تعداد مول  یا  موجود را محاسبه می کنیم:

حال برای به دست آوردن سختی (H)، مولاریته کلسیم یا منیزیم محاسبه شده را در 105 ضرب می کنیم:

دقت کنید اگر به جای مولار از میلی مولار استفاده شود:

 

نکته:  همانطور که می دانید، EDTA به صورت یک به یک با هر کاتیونی کمپلکس می دهد. بنابراین کافی است میزان مول مصرفی EDTA (از هر روشی برای مثال کولومتری یا ...) به دست آید.

 


دانشنامه تخصصی شیمی ـ کمیکا

دکتر عبدالرضا خواجه زاده


 

 

 

 

 

  • شیمی عمومی
  • طیف سنجی
  • جداسازی و کروماتوگرافی
  • الکتروشیمی
  • شیمی آلی
  • محیط زیست
  • تقویم شیمی
  • مولکول شیمی
  • طیف سنج جرمی
  • شیمی فیزیک
  • شیمی مواد غذایی
  • نانوشیمی
  • شیمی و کامپیوتر
  • شیمی تجزیه
  • مجله علمی ـ خبری کمیکا
  • دانلودها
  • سم شناسی

جدیدترین مطالب

آمار سایت

333974
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
25
942
3089
320005
81
34489
333974

آی‌پی شما: 54.197.104.221
امروز: چهارشنب، 09 فروردين 1396 - ساعت: 00:01:13