امروز : یکشنبه, 08 اسفند 1395

24 ژانویه 1872، تولد موریس ویلیام تراورز شیمی‌دان انگلیسی

IMAGE

تراورز با شیمی‌دان اسکاتلندی ویلیام رمزی در اکتشاف گازهای نجیب کریپتون (Kr)، زنون (Ne) و نئون (Ne) همکاری...

ادامه مطلب...

گرافن

IMAGE

اگر چه کربن می تواند با پیوند برقرار کردن با چهار اتم  یک شبکه ی سه بعدی در الماس را ایجاد کند ، اما وقتی کربن با سه اتم کربن پیوند برقرار میکند یک ورقه ی دوبعدی ایجاد می شود .  این ورقه ها را گرافن می نامند .

...

ادامه مطلب...

ویتامین آ

IMAGE

ویتامین آ

رتینول یا ویتامین A یکی از ویتامینهای محلول در چربی می‌باشد. ویتامین A از ترکیباتی به نام رتینوئیدها ساخته می‌شود که فرمهای فعال ویتامین A هستند و در طبیعت به چند صورت موجود می‌باشند. در طبیعت...

ادامه مطلب...

نایلون 6

IMAGE

نایلون 6 یکی از اعضای خانواده ی پلیمرهای ترموپلاستیک نایلونی است که به نام پلی آمید شناخته می شوند. نایلون 6 نخستین بار توسط پول اسکلاک تولید شد. نایلون 6 یکی از پرکاربرد ترین پلیمرها است. الیاف نایلون 6 بسیار محکم...

ادامه مطلب...

سوربیتول

IMAGE

سوربیتول یک الکل پلی هیدریک می باشد و در طبیعت به طور گسترده ای توزیع شده است غنی ترین منبع سوربیتول دانه های سماق کوهی (Rowan or maintain Ash berry) می باشد . اما فراورده طبیعی و دست نخورده آن از نظر تجارتی ارزشی ندارد .این ماده...

ادامه مطلب...

اسید کربنیک

IMAGE

اسید کربنیک در نتیجه واکنش دی‌اکسید کربن و آب تولید می‌شود.

  ادامه مطلب...

تترامتيل سيلان (TMS)

IMAGE

تترامتيل سيلان (TMS) يا 4(CH3)Si در مطالعات پروتوني رزونانس مغناطيسي هسته NMR به عنوان استاندارد دروني استفاده مي‌شود.

ادامه مطلب...

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید

IMAGE

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید PFOA یا پنتادکافلوئورو اکتانوئیک اسید یک مایع بی رنگ با دمای جوش در حد 189 – 192 درجه سانتی گراد می باشد. این ماده به طور گسترده به عنوان یک سورفاکتانت در پلیمریزاسیون امولسیون...

ادامه مطلب...

هیدروژن سولفید

IMAGE

هیدروژن سولفید (H2S) گازی بی رنگ و متراکم می باشد. در غلظت کم بوی تخم مرغ آب پز داشته و در غلظت بالا به شدت سمی بوده و حتی دارای قابلیت انفجار است. این گاز در طبیعت...

ادامه مطلب...

فورانیول عامل بوی توت فرنگی

IMAGE

فورانیول ترکیبی طبیعی با اتمهای اکسیژن در گروه عاملی کتون، هیدروکسیل و اتر می باشد. این ترکیب در ابتدا به عنوان ماده بوی توت فرنگی شناخته شد اما در سایر مواد غذایی...

ادامه مطلب...

مجله علمی ـ خبری کمیکا فروردین ماه 1395

IMAGE

در این شماره می خوانید:

>> گرمایش زمین: یخچالهای طبیعی نیوزلند بیست درصد کوتاه تر شده اند

>> روش تازه محققان برای درمان سکته مغزی

>> خزانه جهانی برای نگهداری بذرهای کشاورزی در قطب شمال

>> استفاده از امواج فراصوتی برای بهبود کیفیت نان

ادامه مطلب...

مسموميت هاي غذايي ناشي از كلستريديوم بوتولينوم (بوتولیسم)

بوتوليسم نوعي مسموميت غذايي است كه توسط سم توليد شده توسط كلستريديوم بوتولينوم كه يك باكتري بي هوازي است ايجاد مي شود و از نوع مسموميتهاي غذايي كشنده مي باشد.  اين ميكروب ممكن است در فرآورده هاي غذايي و غذاهاي خانگي كه بصورت نامناسب تهيه شده  و يا در شرايط غير بهداشتي و نامطلوب نگهداري شده اند، ايجاد مي شود. اين مسموميت در اثر مصرف برخي از مواد غذايي از جمله: سوسيس، كالباس، كنسرو ماهي، كنسرو ذرت، كنسرو لوبيا ،كشك  هاي آماده وخانگي و عسل خام خالص (بوتوليسم نوزادان)  بوجود مي آيد.

يكي از مهمترين مسموميتهاي غذايي است كه عليرغم كمياب بودن، اثركشندگي قوي دارد، به طوری که 20 گرم از این سم می تواند موجب مرگ 5 میلیارد انسان شود. اين باكتري در محيط اطراف و در همه محصولات غذايي يافت مي شود. خوردن باكتري با اسپور آن همراه غذا خطري براي انسان ندارد زيرا باكتري تحت تأثير اسيد معده از بين مي رود و فرصت ترشح سم را ندارد. ولي باكتري به راحتي بر روي غذاهاي نيم پز، كنسرو شده و يا غذاهايي كه حرارت كافي براي از بين بردن اسپور نمي بينند رشد كرده و سم ترشح مي كند.

اين سم در کنسروهاي پروتيني و گوشتي به خصوص ماهي وجود دارد البته در صورتيکه کنسرو ماهي با شرايط خوبي استريل نشده باشد و در اثر حمل و نقل نامناسب آسيبي به کنسرو وارد شود، سم بوتوليسم در آن ايجاد مي‌شود. همچنين ايجاد منفذ کوچک در کنسرو ماهي نيز سم بوتوليسم را در آن ايجاد مي‌کند البته به دليل آنکه اين کنسروها در کارخانه قرنطينه مي‌شوند احتمال ايجاد سم در آن کم است رعايت نشدن شرايط استريل و قرنطينه در کارخانه‌ها سبب بيماري بوتوليسم در فرد مي‌شود.
بيماري بوتوليسم، مسمويت بسيار شديد و کشنده‌اي محسوب مي‌شود در صورتيکه فرد مبتلا به اين بيماري سريع به بيمارستان انتقال پيدا نکند احتمال فوت وي وجود دارد. در صورتيکه فرد مبتلا به بوتوليسم با تاخير اندکي به بيمارستان برسد نابينايي را براي وي در پي خواهد داشت. کنسروهاي پروتئيني را به مدت يک ربع در آب بجوشانند در اثر اين عمل ميکروب‌هاي موجود در کنسرو از بين رفته و فرمول سم متلاشي مي‌شود سم بوتوليسم در اثر رشد ميکروبها در کنسرو ماهي به وجود مي‌آيد. همچنين افراد به منظور جلوگيري از ابتلا به بيماري بوتوليسم، به ظاهر کنسرو دقت کنند تا در آن زنگ زدگي و بادکردگي ديده نشود.

حرارت لازم براي از بين بردن اسپور 110 درجه سانتيگراد به مدت 25 دقيقه است. اگر اين مقدار حرارت به غذاهاي كنسرو شده داده نشود پس از مدتي به دليل ايجاد شرايط مناسب اسپور به باكتري تبديل مي شود و رشد مي كند و سم توليد مي كند و گازهاي توليد شده و نيز موجب برآمدگي ظرف كنسرو مي شود و در صورت آلودگي شديد موجب ايجاد بوي تند و ناخوشايند مي شود. با توجه به اينكه ايجاد بوي تند موجب عدم مصرف غذا مي شود، آلودگي هاي خفيف تا متوسط خطر بيشتري دارند. سم بوتولينوم حساس به حرارت است و 80 درجه سانتيگراد به مدت 30 دقيقه يا حرارت 100 درجه سانتيگراد به مدت 10 دقيقه موجب بي اثر شدن و تخريب آن مي شود. پس پختن غذاها  با دماي كافي (110 مدت 25 دقيقه جهت از بين بردن اسپور) و يا گرم كردن غذاهاي كنسرو شده و پاستوريزه شده ( 80 درجه سانتيگراد مدت 30 دقيقه و 100 درجه سانتيگراد مدت 10 دقيقه جهت تخريب و بي اثر شدن سم ) اقدامي پيشگيرانه مي باشد. 

 

علائم و نشانه ها:

علايم و نشانه هاي اين مسموميت با تاخير ظاهر مي شود. يعني ممكن است 12 تا 24 ساعت بعد از مصرف غذاي آلوده، علايم در فرد مسموم بروز نمايد و عبارتند از: ‌فلج عضلات به ويژه عضلات تنفسي و قلب، تاري ديد، دوبيني، افتادگي پلك فوقاني، سردرد شديد،  عدم توانايي حركتي، اختلال تكلم، لكنت زبان، سختي بلع، خشكي و درد گلو و در پايان خفگي و ايست قلبي موجب مرگ مي شود.

ساير علايم  مي تواند به صورت خشكي دهان، يبوست، بند آمدن ادرار (احتباس ادراري) بروز نمايد. بيمار معمولا ً هوشيار و بدون تب مي باشد. مهمترين اقدام درماني در اين مسموميت تجويز سريع پادزهر مربوطه  در مركز درماني مي باشد.  در صورت عدم درمان، ممكن است فرد مسموم در اثر فلج تنفسي فوت نمايد.

 

بوتوليسم در كودك: شواهد نشان داده برخي مرگهاي ناگهاني در نوزادان به دليل بوتوليسم است بنابر اين مصرف بعضي غذا ها مانند عسل در زير يك سالگي فلج شده است. بنابراين به نوزادان زير يك سال نبايد عسل داده شود.گرچه اين نوع مسموميت نادر است ولي اغلب كشنده مي باشد.

 

درمان‌:

اگر تنها چند ساعت‌ از خوردن‌ غذاي‌ مسموم‌ گذشته‌ باشد، بيمار را وادار به‌ استفراغ‌ كنيد.

اگر مشكوك‌ به‌ بوتوليسم‌ هستيد، در صورت‌ امكان‌ مقداري‌ از غذاي‌ آلوده‌ را براي‌ بررسي‌ آزمايشگاهي‌ در

داخل‌ يخچال‌ نگهداري‌ كنيد.

 

داروها:

تزريق‌ سرم‌ ضد سم‌ بوتوليسم‌ جلوي‌ بدتر شدن‌ بيماري‌ را مي‌گيرد. سرم‌ ضد سم‌ از سرم‌ اسب‌ مشتق‌ مي‌شود، كه‌ علي‌رغم‌ اينكه‌ زندگي‌ فرد را ممكن‌ است‌ نجات‌ دهد، اثرات‌ جانبي‌ جدي‌ دارد.

 

رژيم‌ غذايي‌:

معمولاً تزريق‌ مايعات‌ و تغذيه‌ داخل‌ وريدي‌ به‌ هنگام‌ بستري‌ شدن‌ بيمار لازم‌ است‌، زيرا بيمار در بلع‌ مشكل‌ دارد. پس‌ از درمان‌، رژيم‌ غذايي‌ خاصي‌ توصيه‌ نمي‌شود.

 

در اين‌ شرايط‌ به‌ پزشك‌ خود مراجعه‌ نماييد

اگر شما يا يكي‌ از اعضاي‌ خانواده‌ تان علايم‌ بوتوليسم‌ را داريد. در اين‌ حالت‌ بلافاصله‌ آمبولانس‌ خبر كنيد. اين‌ يك‌ وضعيت‌ اورژانس‌ است‌.
اگر ضعف‌، تاري‌ ديد يا خورده‌ خورده‌ صحبت‌ كردن‌، دوباره‌ ظاهر شوند. بازگشت‌ اين‌ علايم‌ ممكن‌ است‌ نشان دهنده‌ نياز به‌ درمان‌ بيشتر باشد.

 


دانشنامه تخصصی شیمی ـ کمیکا

دکتر عبدالرضا خواجه زاده


 

 

 

 

  • شیمی عمومی
  • طیف سنجی
  • جداسازی و کروماتوگرافی
  • الکتروشیمی
  • شیمی آلی
  • محیط زیست
  • تقویم شیمی
  • مولکول شیمی
  • طیف سنج جرمی
  • شیمی فیزیک
  • شیمی مواد غذایی
  • نانوشیمی
  • شیمی و کامپیوتر
  • شیمی تجزیه
  • مجله علمی ـ خبری کمیکا
  • دانلودها
  • سم شناسی

جدیدترین مطالب

آمار سایت

295341
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
132
1147
132
288810
22079
30350
295341

آی‌پی شما: 54.204.161.30
امروز: یکشنبه، 08 اسفند 1395 - ساعت: 02:12:20