امروز : جمعه, 02 تیر 1396

24 ژانویه 1872، تولد موریس ویلیام تراورز شیمی‌دان انگلیسی

IMAGE

تراورز با شیمی‌دان اسکاتلندی ویلیام رمزی در اکتشاف گازهای نجیب کریپتون (Kr)، زنون (Ne) و نئون (Ne) همکاری...

ادامه مطلب...

گرافن

IMAGE

اگر چه کربن می تواند با پیوند برقرار کردن با چهار اتم  یک شبکه ی سه بعدی در الماس را ایجاد کند ، اما وقتی کربن با سه اتم کربن پیوند برقرار میکند یک ورقه ی دوبعدی ایجاد می شود .  این ورقه ها را گرافن می نامند .

...

ادامه مطلب...

ویتامین آ

IMAGE

ویتامین آ

رتینول یا ویتامین A یکی از ویتامینهای محلول در چربی می‌باشد. ویتامین A از ترکیباتی به نام رتینوئیدها ساخته می‌شود که فرمهای فعال ویتامین A هستند و در طبیعت به چند صورت موجود می‌باشند. در طبیعت...

ادامه مطلب...

نایلون 6

IMAGE

نایلون 6 یکی از اعضای خانواده ی پلیمرهای ترموپلاستیک نایلونی است که به نام پلی آمید شناخته می شوند. نایلون 6 نخستین بار توسط پول اسکلاک تولید شد. نایلون 6 یکی از پرکاربرد ترین پلیمرها است. الیاف نایلون 6 بسیار محکم...

ادامه مطلب...

سوربیتول

IMAGE

سوربیتول یک الکل پلی هیدریک می باشد و در طبیعت به طور گسترده ای توزیع شده است غنی ترین منبع سوربیتول دانه های سماق کوهی (Rowan or maintain Ash berry) می باشد . اما فراورده طبیعی و دست نخورده آن از نظر تجارتی ارزشی ندارد .این ماده...

ادامه مطلب...

اسید کربنیک

IMAGE

اسید کربنیک در نتیجه واکنش دی‌اکسید کربن و آب تولید می‌شود.

  ادامه مطلب...

تترامتيل سيلان (TMS)

IMAGE

تترامتيل سيلان (TMS) يا 4(CH3)Si در مطالعات پروتوني رزونانس مغناطيسي هسته NMR به عنوان استاندارد دروني استفاده مي‌شود.

ادامه مطلب...

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید

IMAGE

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید PFOA یا پنتادکافلوئورو اکتانوئیک اسید یک مایع بی رنگ با دمای جوش در حد 189 – 192 درجه سانتی گراد می باشد. این ماده به طور گسترده به عنوان یک سورفاکتانت در پلیمریزاسیون امولسیون...

ادامه مطلب...

هیدروژن سولفید

IMAGE

هیدروژن سولفید (H2S) گازی بی رنگ و متراکم می باشد. در غلظت کم بوی تخم مرغ آب پز داشته و در غلظت بالا به شدت سمی بوده و حتی دارای قابلیت انفجار است. این گاز در طبیعت...

ادامه مطلب...

فورانیول عامل بوی توت فرنگی

IMAGE

فورانیول ترکیبی طبیعی با اتمهای اکسیژن در گروه عاملی کتون، هیدروکسیل و اتر می باشد. این ترکیب در ابتدا به عنوان ماده بوی توت فرنگی شناخته شد اما در سایر مواد غذایی...

ادامه مطلب...

مجله علمی ـ خبری کمیکا فروردین ماه 1395

IMAGE

در این شماره می خوانید:

>> گرمایش زمین: یخچالهای طبیعی نیوزلند بیست درصد کوتاه تر شده اند

>> روش تازه محققان برای درمان سکته مغزی

>> خزانه جهانی برای نگهداری بذرهای کشاورزی در قطب شمال

>> استفاده از امواج فراصوتی برای بهبود کیفیت نان

ادامه مطلب...

مایع یونی چیست؟

مایعات یونی Ionic Liquid به عنوان یک کلاس جدید و قابل توجه از حلال ها مورد توجه قرار گرفته اند. این مواد به دلیل خواص غیر معمولشان اخیرا مورد توجه قرار گرفته اند. اکثر مایعات یونی یک کاتیون آلی بزرگ و یک آنیون معدنی پلی اتمیک دارند به گونه ای که در دمای زیر 100 درجه سانتی گراد به صورت مایع هستند. 

ﻣﺎﻳﻌﺎﺕ ﻳﻮﻧﻲ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ ﺷﺒﻜﻪ ﺳﻪ ﺑﻌﺪﻱ ﺍﺯ ﻛﺎﺗﻴﻮﻥ ﻫﺎ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﺑﺎ ﻧﻴﺮﻭﻫﺎﻳﻲ ﻣﺜﻞ ﭘﻴﻮﻧﺪﻫﺎﻱ ﻫﻴﺪﺭﻭﮊﻧﻲ، ﻧﻴﺮﻭﻫﺎﻱ ﭘﺮﺍﻛﻨﺪﮔﻲ ﻭ ﺍﻟﻜﺘﺮﻭﺳﺘﺎﺗﻴﻚ ﺑﻪ ﻫﻢ ﻣﺘﺼﻞ ﻣﻲ ﺷﻮﻧﺪ. ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ ﻭﻳﮋﮔﻲ ﻛﺎﺗﻴﻮﻥ ﺍﻳﻦ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﺗﻘﺎﺭﻥ ﻛﻢ ﻭ ﺗﻤﺮﻛﺰ ﺿﻌﻴﻒ ﺑﺎﺭ ﻣﺜﺒﺖ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﺎﻧﻊ ﺍﺯ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻳﻚ ﺷﺒﻜﻪ ﻛﺮﻳﺴﺘﺎﻟﻴﻦ ﻣﻨﻈﻢ و ﻛﺎﻫﺶ ﻧﻘﻄﻪ ﺫﻭﺏ ﻧﻤﻚ  ﺑﻪ ﻭﺟﻮﺩ ﺁﻣﺪﻩ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ.

ﺍﻳﻦ ﻣﻮﺿﻮﻉ ﺑﺎﻋﺚ ﻓﺮﺍﻫﻢ ﺷﺪﻥ ﻣﺤﻴﻂ ﻣﺎﻳﻊ ﻏﻴﺮﺁﺑﻲ ﺩﺭ ﺩﻣﺎﻫﺎﻱ ﭘﺎﻳﻴﻦ ﻭ ﺩﺭ ﻧﺘﻴﺠﻪ  ﺍﻣﻜﺎن ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻭﺍﻛﻨﺶ ﻫﺎﻱ ﻣﺘﻌﺪﺩ ﺩﺭ ﺁﻧﻬﺎ ﻣﻲ ﺷﻮﺩ. مایعات یونی نمک های مذاب با دمای کم هستند که به عنوان حلال هایی با دوام و سازگار با محیط زیست شناخته شده اند. علت مایع بودن این ترکیبات به خاطر بزرگ بودن و نامتقارن بودن کاتیون های آنها می باشد. البته برخی از مواد این خانواده، در دمای اتاق جامد هستند ولی به لحاظ کاملا یونی بودن در این گروه قرار می گیرند.

 

اولین ماده ای که که به عنوان مایع یونی شناخته شد در واکنش فریدل-کرافت (Friedel-Craft) مشاهده شد. این ماده در اواسط قرن 19 به عنوان یک فاز مایع جداگانه به نام نفت قرمز  (Red Oil) نام گرفت. در اوایل قرن بیستم برخی از نمک های آلکیل آمونیوم به صورت مایع کشف شدند.

قبل از 1940، فرانک هارلی و تام وییر از انستیتو رایس دریافتند که می توانند نمک هایی بسازند که در دمای اتاق مایع باشد. آنها نمک های آلی آلکیل پیریدینیوم کلرید را با نمک دیگری به نام آلومینیوم کلرید با هم مخلوط کردند و دریافتند که دو ماده با هم واکنش داده و یک مایع بی رنگ تولید می کند. از آن زمان به بعد توجه بیشتری به کاتیون های پیریدینیومی و ایمیدازولیومی شد. نمونه هایی از مایعات یونی سنتز شده در شکل های زیر نشان داده شده است.

مایعات یونی سنتز شده از پیریدینیوم و ایمیدازیولیم

 

 

مایعات یونی کلرو آلومینات: دهه 1980

 

در دهه 1960 John Yoke در اورگان دانشگاه ایالتی گزارش کرد که مخلوط مس (I) کلرید و آلکیل آمونیوم کلریدها مایع بوده و می توانن نقش مایع یونی را ایفا کنند. همچنین در سال 1961 دانشمندان در نیروی هوای آمریکا با استفاده از مایعات یونی یک نمک مذاب به عنوان الکترولیت باتری کشف کردند. از آن پس مایعات یونی به تدریج اهمیت بسیار زیادی یافتند.

 

روش های کلی سنتز مایعات یونی:

در واکنش های زیر روش کلی تهیه ترکیبات مایع یونی برپایه ایمیدازولیوم نشان داده شده است:


همچنین برپایه پیریدینیوم به صورت کلی زیر سنتز انجام می گیرد:

برای مثال برای سنتز نوع خاصی از یک مایع یونی، مسیر زیر طی شده است:

 

ساختار کاتیون ها و آنیون ها در مایعات یونی

خصوصیات منحصر به فرد شیمی- فیزیکی مایعات یونی عمدتا مربوط به گونه های کاتیونی و آنیونی و همچنین طول گروه های آلکیل متصل به حلقه هتروسیکل مربوط می شود. با تغییر آنیون ها می توان خصلت آبگریزی یا آبدوستی مایعات یونی را کم یا زیاد کرد. آنیون های کوچکتر راحت تر آبپوشیده می شوند و بهتر در آب حل خواهند شد.

سنتز مایعات یونی به طور کلی می تواند به دو مرحله تقسیم شود : مرحله اول تشکیل کاتیون مورد نظر برای تشکیل محصول مورد نظر می باشد. در بسیاری از موارد کاتیون های مورد استفاده با قیمت مناسب موجود هستند که بیشتر به صورت نمک هالیدی مورد استفاده قرار می گیرند و فقط نیاز به واکنش تبادل آنیون دارند. ساختار متداولترین کاتیون های شناخته شده در مایعات یونی در شکل زیر نشان داده شده است:

کاتیون های رایج در ساختار مایعات یونی

 

مایعات یونی از آنیون های دارای بار منفی غیر مستقر تشکیل یافته اند که به وسیله بر هم کنش های کولمبی در کنار هم نگه داشته شده اند. آنیون های زیر در مایعات یونی مورد استفده قرار گرفته اند:

 


دانشنامه تخصصی شیمی ـ کمیکا

دکتر عبدالرضا خواجه زاده


 

 

 

 

اضافه کردن نظر


کد امنیتی
تازه سازی

  • شیمی عمومی
  • طیف سنجی
  • جداسازی و کروماتوگرافی
  • الکتروشیمی
  • شیمی آلی
  • محیط زیست
  • تقویم شیمی
  • مولکول شیمی
  • طیف سنج جرمی
  • شیمی فیزیک
  • شیمی مواد غذایی
  • نانوشیمی
  • شیمی و کامپیوتر
  • شیمی تجزیه
  • مجله علمی ـ خبری کمیکا
  • دانلودها
  • سم شناسی

جدیدترین مطالب

پربازدیدترین مطالب

آمار سایت

424260
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
678
1083
5149
412568
22665
28376
424260

آی‌پی شما: 54.161.106.81
امروز: جمعه، 02 تیر 1396 - ساعت: 20:04:06