امروز : یکشنبه, 08 اسفند 1395

24 ژانویه 1872، تولد موریس ویلیام تراورز شیمی‌دان انگلیسی

IMAGE

تراورز با شیمی‌دان اسکاتلندی ویلیام رمزی در اکتشاف گازهای نجیب کریپتون (Kr)، زنون (Ne) و نئون (Ne) همکاری...

ادامه مطلب...

گرافن

IMAGE

اگر چه کربن می تواند با پیوند برقرار کردن با چهار اتم  یک شبکه ی سه بعدی در الماس را ایجاد کند ، اما وقتی کربن با سه اتم کربن پیوند برقرار میکند یک ورقه ی دوبعدی ایجاد می شود .  این ورقه ها را گرافن می نامند .

...

ادامه مطلب...

ویتامین آ

IMAGE

ویتامین آ

رتینول یا ویتامین A یکی از ویتامینهای محلول در چربی می‌باشد. ویتامین A از ترکیباتی به نام رتینوئیدها ساخته می‌شود که فرمهای فعال ویتامین A هستند و در طبیعت به چند صورت موجود می‌باشند. در طبیعت...

ادامه مطلب...

نایلون 6

IMAGE

نایلون 6 یکی از اعضای خانواده ی پلیمرهای ترموپلاستیک نایلونی است که به نام پلی آمید شناخته می شوند. نایلون 6 نخستین بار توسط پول اسکلاک تولید شد. نایلون 6 یکی از پرکاربرد ترین پلیمرها است. الیاف نایلون 6 بسیار محکم...

ادامه مطلب...

سوربیتول

IMAGE

سوربیتول یک الکل پلی هیدریک می باشد و در طبیعت به طور گسترده ای توزیع شده است غنی ترین منبع سوربیتول دانه های سماق کوهی (Rowan or maintain Ash berry) می باشد . اما فراورده طبیعی و دست نخورده آن از نظر تجارتی ارزشی ندارد .این ماده...

ادامه مطلب...

اسید کربنیک

IMAGE

اسید کربنیک در نتیجه واکنش دی‌اکسید کربن و آب تولید می‌شود.

  ادامه مطلب...

تترامتيل سيلان (TMS)

IMAGE

تترامتيل سيلان (TMS) يا 4(CH3)Si در مطالعات پروتوني رزونانس مغناطيسي هسته NMR به عنوان استاندارد دروني استفاده مي‌شود.

ادامه مطلب...

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید

IMAGE

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید PFOA یا پنتادکافلوئورو اکتانوئیک اسید یک مایع بی رنگ با دمای جوش در حد 189 – 192 درجه سانتی گراد می باشد. این ماده به طور گسترده به عنوان یک سورفاکتانت در پلیمریزاسیون امولسیون...

ادامه مطلب...

هیدروژن سولفید

IMAGE

هیدروژن سولفید (H2S) گازی بی رنگ و متراکم می باشد. در غلظت کم بوی تخم مرغ آب پز داشته و در غلظت بالا به شدت سمی بوده و حتی دارای قابلیت انفجار است. این گاز در طبیعت...

ادامه مطلب...

فورانیول عامل بوی توت فرنگی

IMAGE

فورانیول ترکیبی طبیعی با اتمهای اکسیژن در گروه عاملی کتون، هیدروکسیل و اتر می باشد. این ترکیب در ابتدا به عنوان ماده بوی توت فرنگی شناخته شد اما در سایر مواد غذایی...

ادامه مطلب...

مجله علمی ـ خبری کمیکا فروردین ماه 1395

IMAGE

در این شماره می خوانید:

>> گرمایش زمین: یخچالهای طبیعی نیوزلند بیست درصد کوتاه تر شده اند

>> روش تازه محققان برای درمان سکته مغزی

>> خزانه جهانی برای نگهداری بذرهای کشاورزی در قطب شمال

>> استفاده از امواج فراصوتی برای بهبود کیفیت نان

ادامه مطلب...

انواع مایعات یونی

مایعات یونی بر اساس نوع کاتیون، آنیون و گروه های عاملی متصل به آنها در چندین دسته قرار می گیرند:

الف) مایعات یونی پروتون دار

این نوع از مایعات یونی به دلیل تقارن کم و کاهش انرژی شبکه  دارای دما جوش و دمای ذوب کم می باشند. مزیت مایعات یونی پروتن دار سهولت تقطیر آنها می باشد. برخی از کاتیون های متداول که در مایعات یونی پروتون دار وجود دارند در شکل زیر نشان داده شده است:

 

ب) مایعات یونی عامل دار شده

مطالعات انجام شده روی مایعات یونی نشان داده است که انجام واکنش های الکتروفیلی بر روی مایعات یونی سبب می شود که این مواد نه فقط به عنوان حلال، بلکه به عنوان کاتالیزگر نیز عمل کنند. میزان موفقیت عامل دار کردن مایعات یونی به ظرفیت نمک بستگی دارد. در سال 1999 از عامل دار کردن یک مایع یونی با ترکیبی با ساختار بزرگ یک که مایع یونی ضد قارچی به وجود آمد که می توانست در دماهای پایین نیز پایداری خود را حفظ کند.

در عامل دار کردن مایعات یونی باید به نکاتی توجه شود. باید هسته کاتیونی مورد توجه قرار بگیرد به عنوان مثال ترکیب کاتیونی فسفونیوم دارای نقطه ذوب بالاتر و پایداری حراراتی بیشتری می باشد. کلید موفقیت در عامل دار کردن مایعات یونی شناسایی یک لایه که شامل دو گروه عاملی باشد که یک گروه عاملی مسئول اتصال سوبسترا به هسته و دیگر گروه عاملی مسئول ابجاد پیوند با گروه عاملی مورد علاقه  می باشد. معمولا از آلکیل هالیدها و استرها در عامل دار کردن استفاده می شود.  

 

راهبرد مایعات یونی عامل دار شده اولین بار توسط کویو و همکارانش معرفی شد. اگر چه در سنتز مایعات یونی عامل دار شده، گروه های عاملی را می توان هم به آنیون و هم به کاتیون متصل کرد که به آن ها مایعات یونی دو عاملی گفته می شود. در شکل زیر روش کلی سنتز عامل دار کردن مایعات یونی نشان داده شده است.

در شکل زیر تعدادی از کاتیون های ایمیدازولی و پیریدینی عامل دار شده و مجموعه ای از آنیون های عامل دار استفاده شده در مایعات یونی نشان داده شده اند.

 

 

 

ج) مایعات یونی مغناطیسی

مایعات یونی مغناطیسی در دمای اتاق به صورت مایعات یونی مایع هستند که بدون اضافه کردن ذرات مغناطیسی خودشان دارای خواص پارا مغناطیسی می باشند. این خواص پارامغناطیسی ناشی از کاتیون یا آنیون یا توسط هر دو ایجاد می شود.

اکثر مایعات یونی مغناطیسی دارای فلزات واسطه یا کمپلکسی از لانتانیدها در ساختار آنیونی خود می باشند. همه مایعات یونی مغناطیسی رفتار پارامغناطیسی در محدوده 300 درجه کلوین نشان می دهند. اولین مایعات یونی شناخته شده توسط لی و همکارانش در سال 2009 کشف شدند که مشتق شده از اسیدهای آمینه که هم دارای خواص کایرآل و هم خواص مغناطیسی بودند.

از نظر تاریخی اصطلاح مایع مغناطیسی برای مایعاتی استفاده می شود که دارای نانو ذرات مغناطیسی مانند اکسید آهن بودند که در حلالی مثل آب یا هیدروکربن های زنجیر بلند معلق شده اند. امروزه آماده سازی و ساختن مایعات یونی مغناطیسی شامل چند کاتیون و آنیون مختلف می باشد که در آنها انتقال فلز صورت می گیرد.

در شکل های زیر به ترتیب کاتیون ها و آنیون های رایج مورد استفاده در مایعات یونی مغناطیسی نشان داده شده است.

 

 

د)  نانو مایعات یونی

نانو مایعات یونی به طور کلی برای سنتز مواد معدنی به کار می روند اما برای سنتز مواد با سایز نانو نیز استفاده های ویژه ای دارند. ذرات با اندازه نانو، مواد امید بخشی در بسیاری از کارایی‌های مختلف هستند. اصلاح سطح نانو مواد یک تکنولوژی مهم برای توسعه این کارایی ها می باشد.

در سال های اخیر اصلاح مواد با مایعات یونی از طریق قرار دادن آنها بر روی سطح مواد سیلیکا و پلیمرها و یا با استفاده از سطوح جامد دیگری صورت گرفته است. مایعات یونی با قطبیت زیادی که دارند محیط های مناسبی برای نگهداری گونه های کاتالیستی مثل کمپلکس های فلزی می باشند.

مایعات یونی دارای خصوصیات منحصر به فردی می باشند که آن ها را جهت استفاده به عنوان محیط واکنش برای سنتز نانو ذرات مناسب کرده است. کشش سطحی پایین به عنوان خصوصیات بسیاری از مایعات یونی سبب می شود تا سرعت هسته زایی افزایش یافته که این باعث ایجاد ذرات با اندازه کوچکتر می شود. همچنین مایعات یونی میتوانند هم به عنوان گونه الکترونی و هم تثبیت کننده فضایی رشد نانوذرات را کاهش دهند. سه روش معروف سنتز نانو مایعات یونی وجود دارد.

روش اول سنتز مستقیم با استفده از ریز موج است که خصوصیت یونی و قطبیت بالای مایعات یونی دلیل استفاده از این روش می باشد. روش دوم ترسیب بخار فیزیکی تحت شرایط خلاء بالاست که دلیل استفاده از این روش فشار بخار پایین مایعات یونی می باشد. روش سوم سونوشیمی می باشد که یک راه قدتمند رای سنتز نانو ترکیبات یونی است. در شکل زیر روش تهیه نانو مایعات یونی نشان داده شده است.

 

 


دانشنامه تخصصی شیمی ـ کمیکا

دکتر عبدالرضا خواجه زاده


 

 

 

 

 

 

 

اضافه کردن نظر


کد امنیتی
تازه سازی

  • شیمی عمومی
  • طیف سنجی
  • جداسازی و کروماتوگرافی
  • الکتروشیمی
  • شیمی آلی
  • محیط زیست
  • تقویم شیمی
  • مولکول شیمی
  • طیف سنج جرمی
  • شیمی فیزیک
  • شیمی مواد غذایی
  • نانوشیمی
  • شیمی و کامپیوتر
  • شیمی تجزیه
  • مجله علمی ـ خبری کمیکا
  • دانلودها
  • سم شناسی

جدیدترین مطالب

آمار سایت

295368
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
159
1147
159
288810
22106
30350
295368

آی‌پی شما: 54.204.161.30
امروز: یکشنبه، 08 اسفند 1395 - ساعت: 02:12:36