امروز : یکشنبه, 08 اسفند 1395

24 ژانویه 1872، تولد موریس ویلیام تراورز شیمی‌دان انگلیسی

IMAGE

تراورز با شیمی‌دان اسکاتلندی ویلیام رمزی در اکتشاف گازهای نجیب کریپتون (Kr)، زنون (Ne) و نئون (Ne) همکاری...

ادامه مطلب...

گرافن

IMAGE

اگر چه کربن می تواند با پیوند برقرار کردن با چهار اتم  یک شبکه ی سه بعدی در الماس را ایجاد کند ، اما وقتی کربن با سه اتم کربن پیوند برقرار میکند یک ورقه ی دوبعدی ایجاد می شود .  این ورقه ها را گرافن می نامند .

...

ادامه مطلب...

ویتامین آ

IMAGE

ویتامین آ

رتینول یا ویتامین A یکی از ویتامینهای محلول در چربی می‌باشد. ویتامین A از ترکیباتی به نام رتینوئیدها ساخته می‌شود که فرمهای فعال ویتامین A هستند و در طبیعت به چند صورت موجود می‌باشند. در طبیعت...

ادامه مطلب...

نایلون 6

IMAGE

نایلون 6 یکی از اعضای خانواده ی پلیمرهای ترموپلاستیک نایلونی است که به نام پلی آمید شناخته می شوند. نایلون 6 نخستین بار توسط پول اسکلاک تولید شد. نایلون 6 یکی از پرکاربرد ترین پلیمرها است. الیاف نایلون 6 بسیار محکم...

ادامه مطلب...

سوربیتول

IMAGE

سوربیتول یک الکل پلی هیدریک می باشد و در طبیعت به طور گسترده ای توزیع شده است غنی ترین منبع سوربیتول دانه های سماق کوهی (Rowan or maintain Ash berry) می باشد . اما فراورده طبیعی و دست نخورده آن از نظر تجارتی ارزشی ندارد .این ماده...

ادامه مطلب...

اسید کربنیک

IMAGE

اسید کربنیک در نتیجه واکنش دی‌اکسید کربن و آب تولید می‌شود.

  ادامه مطلب...

تترامتيل سيلان (TMS)

IMAGE

تترامتيل سيلان (TMS) يا 4(CH3)Si در مطالعات پروتوني رزونانس مغناطيسي هسته NMR به عنوان استاندارد دروني استفاده مي‌شود.

ادامه مطلب...

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید

IMAGE

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید PFOA یا پنتادکافلوئورو اکتانوئیک اسید یک مایع بی رنگ با دمای جوش در حد 189 – 192 درجه سانتی گراد می باشد. این ماده به طور گسترده به عنوان یک سورفاکتانت در پلیمریزاسیون امولسیون...

ادامه مطلب...

هیدروژن سولفید

IMAGE

هیدروژن سولفید (H2S) گازی بی رنگ و متراکم می باشد. در غلظت کم بوی تخم مرغ آب پز داشته و در غلظت بالا به شدت سمی بوده و حتی دارای قابلیت انفجار است. این گاز در طبیعت...

ادامه مطلب...

فورانیول عامل بوی توت فرنگی

IMAGE

فورانیول ترکیبی طبیعی با اتمهای اکسیژن در گروه عاملی کتون، هیدروکسیل و اتر می باشد. این ترکیب در ابتدا به عنوان ماده بوی توت فرنگی شناخته شد اما در سایر مواد غذایی...

ادامه مطلب...

مجله علمی ـ خبری کمیکا فروردین ماه 1395

IMAGE

در این شماره می خوانید:

>> گرمایش زمین: یخچالهای طبیعی نیوزلند بیست درصد کوتاه تر شده اند

>> روش تازه محققان برای درمان سکته مغزی

>> خزانه جهانی برای نگهداری بذرهای کشاورزی در قطب شمال

>> استفاده از امواج فراصوتی برای بهبود کیفیت نان

ادامه مطلب...

تاریخچه و مقدمه ای بر کروماتوگرافی

در روشهای کروماتوگرافی، گونه های مورد جداسازی در فازی متحرک از روی بستر فاز ساکن عبور داده شده و گونه ها در اثر اختلاف در میزان برهمکنش با فاز ساکن از یکدیگر جدا می شوند.

انتخاب فاز ساکن و متحرک با محدودیت هایی همراه است، در واقع انتخاب این دو فاز باید دو شرط زیر را برآورده سازد:

1-    دو فاز باید حداکثر تماس فیزیکی را داشته باشند.

2-    دو فاز باید در هم ادغام نشوند یعنی قبل و بعد از جداسازی، قابل تمایز از هم باشند

بنابراین:

  • فاز متحرک می تواند مایع (L)، گاز (G) و یا سیال فوق بحرانی (SFC) باشد.
  • فاز ساکن می تواند جامد (S) و یا مایع (L) باشد.

برای نامگذاری روشهای کروماتوگرافی از سیستتم سه حرفی استفاده می شود، که در آن حرف اول نشان دهنده نوع فاز متحرک، حرف دوم نشان دهنده نوع فاز ساکن و حرف سوم هم معمولاً C می باشد که ابتدای عبارت کروماتوگرافی است.

برحسب نوع روش نگهدارنده فاز ساکن، روشهای کروماتوگرافی به دو دسته ستونی (column chromatography)  و مسطح (planar chromatograph)  تقسیم بندی می شوند.

در نوع ستونی، فاز ساکن در یک ستون قرار داده شده و فاز متحرک حاوی گونه ها از روی آن رد می شود.

در نوع مسطح، فاز ساکن روی یک بستر جامد مسطح قرار داده شده است. و فاز متحرک در اثر خاصیت مویینگی یا جاذبه زمین از روی آن عبور می کند.

در کروماتوگرافی مسطح فاز متحرک الزاماً مایع است و نمی تواند گاز یا سیالل فوق بحرانی باشد.

نخستین دانشمندی که فعالیت هایش تا اندازه ایی با کروماتوگرافی مشابهت داشت، دای بود. او در تحقیقاتش طی سالهای 1911-1897 میلادی متوجه شد که اجزای نفت خام در حین عبور از لایه های مختلف زمین با تغییراتی مواجه می شوند. بدین ترتیب تحقیقات وی منجر به مطالعاتی بر روی امکان جداسازی مختلف مخلوط گردید.

علی رغم تمامی این کوشش ها تسوت به عنوان نخستین دانشمندی است که کروماتوگرافی را با جوانب مهم مربوط به آن معرفی کرد. او یک شیمیست نبود، بلکه تخصص اصلی او گیاهشناسی بود و علاقه به تفکیک رنگ های موجود در کلروفیل برگ داشت.

پس از مرگ او این روش عالی تا سال 1930 چندان مورد توجه قرار نگرفت. در نیمه دوم سال 1930 روش جدیدی تحت عنوان کروماتوگرافی سیال مطرح شد. در این روش اجزای نمونه در ستون کروماتوگرافی تثبیت نگردیده بلکه با فاز متحرک (حلال) با شستشو از ستون خارج شد.

در طی همین سالها  بود که روش های کروماتوگرافی لایه نازک و کروماتوگرافی تعویض یون معرفی شد. اولین کارهای عملی در کروماتوگرافی مایع مدرن توسط هابر، لیسک، اسکات و اسمیت صورت گرفت.

متعاقب آن، آزمایش ها و تحقیقات اسنیدر بر روی تهیه مواد پر شده در ستون ادامه یافت و در سال 1338 پودرهای خیلی سست روی صفحات بکار رفت. تولید کروماتوگرافی گازی جامد و مایع در اوایل سال 1950 باعث پیشرفت اساسی در تخلیص و تشخیص مواد گردید و سرانجام کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا تحولی در کروماتوگرافی ایجاد نمود.


دانشنامه تخصصی شیمی ـ کمیکا

دکتر عبدالرضا خواجه زاده


 

اضافه کردن نظر


کد امنیتی
تازه سازی

  • شیمی عمومی
  • طیف سنجی
  • جداسازی و کروماتوگرافی
  • الکتروشیمی
  • شیمی آلی
  • محیط زیست
  • تقویم شیمی
  • مولکول شیمی
  • طیف سنج جرمی
  • شیمی فیزیک
  • شیمی مواد غذایی
  • نانوشیمی
  • شیمی و کامپیوتر
  • شیمی تجزیه
  • مجله علمی ـ خبری کمیکا
  • دانلودها
  • سم شناسی

جدیدترین مطالب

آمار سایت

295381
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
172
1147
172
288810
22119
30350
295381

آی‌پی شما: 54.204.161.30
امروز: یکشنبه، 08 اسفند 1395 - ساعت: 02:12:37