امروز : شنبه, 03 تیر 1396

24 ژانویه 1872، تولد موریس ویلیام تراورز شیمی‌دان انگلیسی

IMAGE

تراورز با شیمی‌دان اسکاتلندی ویلیام رمزی در اکتشاف گازهای نجیب کریپتون (Kr)، زنون (Ne) و نئون (Ne) همکاری...

ادامه مطلب...

گرافن

IMAGE

اگر چه کربن می تواند با پیوند برقرار کردن با چهار اتم  یک شبکه ی سه بعدی در الماس را ایجاد کند ، اما وقتی کربن با سه اتم کربن پیوند برقرار میکند یک ورقه ی دوبعدی ایجاد می شود .  این ورقه ها را گرافن می نامند .

...

ادامه مطلب...

ویتامین آ

IMAGE

ویتامین آ

رتینول یا ویتامین A یکی از ویتامینهای محلول در چربی می‌باشد. ویتامین A از ترکیباتی به نام رتینوئیدها ساخته می‌شود که فرمهای فعال ویتامین A هستند و در طبیعت به چند صورت موجود می‌باشند. در طبیعت...

ادامه مطلب...

نایلون 6

IMAGE

نایلون 6 یکی از اعضای خانواده ی پلیمرهای ترموپلاستیک نایلونی است که به نام پلی آمید شناخته می شوند. نایلون 6 نخستین بار توسط پول اسکلاک تولید شد. نایلون 6 یکی از پرکاربرد ترین پلیمرها است. الیاف نایلون 6 بسیار محکم...

ادامه مطلب...

سوربیتول

IMAGE

سوربیتول یک الکل پلی هیدریک می باشد و در طبیعت به طور گسترده ای توزیع شده است غنی ترین منبع سوربیتول دانه های سماق کوهی (Rowan or maintain Ash berry) می باشد . اما فراورده طبیعی و دست نخورده آن از نظر تجارتی ارزشی ندارد .این ماده...

ادامه مطلب...

اسید کربنیک

IMAGE

اسید کربنیک در نتیجه واکنش دی‌اکسید کربن و آب تولید می‌شود.

  ادامه مطلب...

تترامتيل سيلان (TMS)

IMAGE

تترامتيل سيلان (TMS) يا 4(CH3)Si در مطالعات پروتوني رزونانس مغناطيسي هسته NMR به عنوان استاندارد دروني استفاده مي‌شود.

ادامه مطلب...

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید

IMAGE

پرفلوئورو اکتانوئیک اسید PFOA یا پنتادکافلوئورو اکتانوئیک اسید یک مایع بی رنگ با دمای جوش در حد 189 – 192 درجه سانتی گراد می باشد. این ماده به طور گسترده به عنوان یک سورفاکتانت در پلیمریزاسیون امولسیون...

ادامه مطلب...

هیدروژن سولفید

IMAGE

هیدروژن سولفید (H2S) گازی بی رنگ و متراکم می باشد. در غلظت کم بوی تخم مرغ آب پز داشته و در غلظت بالا به شدت سمی بوده و حتی دارای قابلیت انفجار است. این گاز در طبیعت...

ادامه مطلب...

فورانیول عامل بوی توت فرنگی

IMAGE

فورانیول ترکیبی طبیعی با اتمهای اکسیژن در گروه عاملی کتون، هیدروکسیل و اتر می باشد. این ترکیب در ابتدا به عنوان ماده بوی توت فرنگی شناخته شد اما در سایر مواد غذایی...

ادامه مطلب...

مجله علمی ـ خبری کمیکا فروردین ماه 1395

IMAGE

در این شماره می خوانید:

>> گرمایش زمین: یخچالهای طبیعی نیوزلند بیست درصد کوتاه تر شده اند

>> روش تازه محققان برای درمان سکته مغزی

>> خزانه جهانی برای نگهداری بذرهای کشاورزی در قطب شمال

>> استفاده از امواج فراصوتی برای بهبود کیفیت نان

ادامه مطلب...

انتخاب ستون در کروماتوگرافی تقسیمی

در کروماتوگرافی مایع، سه جزء در هر لحظه با هم در تعادل هستند، فاز متحرک، فاز ساکن و گونه ها. نیروهای بین مولکولی میان این سه جزء، فرآیند جداسازی را تحت تأثیر قرار می دهد.

ترتيب قطبيت گروههاي مختلف به صورت زير است:

پس ترتيب شسته شدن در كروماتوگرافي فاز معكوس به صورت فوق و در كروماتوگرافي فاز نرمال (فاز ساكن قطبي) عكس فوق است.

نکته: آب قطبی تر از تمام ترکیبات فوق می باشد.

: برای انتخاب یک ستون در کروماتوگرافی تقسیمی، دو روش را می توان به کار برد:

الف) روش اول اینکه قطبیت فاز ساکن و قطبیت گونه ها با هم جفت و جور شود. پس باید از حلالی با قطبیت کاملاً متفاوت برای شویش استفاده کرد.

ب) روش دوم اینکه قطبیت فاز متحرک (حلال) با قطبیت گونه ها جفت و جور شود، اما این روش موفقیت کمتری نسبت به روش اول دارد. در این روش، فاز ساکن نمی تواند نسبت به فاز متحرک، گونه ها را به خود جذب کند، یعنی در رقابت با فاز متحرک چندان موفق نخواهد بود و جداسازی خیلی خوبی رخ نخواهد داد چون زمان بازداری خیلی کوتاه می باشد.

به عبارتی دیگر برای داشتن یک جداسازی خوب در کروماتوگرافی تقسیمی، در زمانی مناسب، باید قطبیت سه جزء درگیر در کروماتوگرافی یعنی فاز ساکن، فاز متحرک و گونه ها با هم نسبت دقیقی داشته باشند.

همانطور که قبلاً گفته شد برای افزایش کارایی یک ستون، می توان سه پارامتر N، k' و α را تغییر داد. در کروماتوگرافی مایع، k' را ساده تر از دو تای دیگر می توان تغییر داد، زیرا مقدار این پارامتر به ترکیب فاز متحرک وابسته است. و تغییر دادن فاز متحرک کاری آسان است. k' باید حدود 2-5 باشد.

اگر تغییر k' به تنهایی برای جداسازی مناسب پیکها کافی نبود، باید ضریب گزینش پذیری α را تغییر داد. برای تغییر مقدار α می توان ترکیب فاز ساکن یا فاز متحرک را عوض کرد. در این حالت هم ساده ترین راه این است که فاز متحرک را عوض کنیم. یعنی با ثابت نگهداشتن مقدار k'، در یک گستره مناسب، فاز متحرک را عوض کنیم.

 


دانشنامه تخصصی شیمی ـ کمیکا

دکتر عبدالرضا خواجه زاده


 

 

 

 

اضافه کردن نظر


کد امنیتی
تازه سازی

  • شیمی عمومی
  • طیف سنجی
  • جداسازی و کروماتوگرافی
  • الکتروشیمی
  • شیمی آلی
  • محیط زیست
  • تقویم شیمی
  • مولکول شیمی
  • طیف سنج جرمی
  • شیمی فیزیک
  • شیمی مواد غذایی
  • نانوشیمی
  • شیمی و کامپیوتر
  • شیمی تجزیه
  • مجله علمی ـ خبری کمیکا
  • دانلودها
  • سم شناسی

جدیدترین مطالب

پربازدیدترین مطالب

آمار سایت

424473
امروز
دیروز
هفته جاری
هفته گذشته
ماه جاری
ماه گذشته
بازدید کل
125
766
5362
412568
22878
28376
424473

آی‌پی شما: 54.146.18.105
امروز: شنبه، 03 تیر 1396 - ساعت: 03:04:52